Friday, June 7, 2013

Alahai Tudung..

Masa hari kami punggah balai kenduri di umah MIL,
tetiba nampak la pulak orang junjung datang berjual
Aku panggil "Orang Chenak"
ntah le..sejak kecik akupanggil orang junjung tu sebagai "Orang Chenak"

tau tak apa tu orang  junjung? 
ala orang patanni yang datang berniaga bawak periuk belanga, kain baju 
berniaga dari rumah ke rumah tu..

Tapi..kali ni bukan orang patanni yang datang, Orang kemboja la pulak.
Tak dapat la aku nak beli Bepang.

 
Bepang yang aku maksudkan.

pilih punya pilih aku beli tudung 3 helai.
Aku beli je la.. Hubby yang bayarkan. ngeee...

Dah lepas aku bayarkan duit tu, aku pun letak le kat atas meja kat luar
tetiba datang my SIL yang bongsu tu mintak nak tengopk tudung kuning 
masa dia dok belek tu, aku tak de la cakap yg aku dah pun bayar duit tudung tu
Ada hal kat sikit, aku blah le dari situ.
Lepas dah si Kemboja tu blah..
aku pun datang semula kat situ nak simpan tudung yg dah aku beli.

Sekali cari tudung kuning tak de..
pekik pekik cari My SIL tanya , kekalau dia ada ambik simpan kat dalam rumah.

Sekali dia cakap, lepas dia belek belek tudung kuning tu
dia kasi balik kat kakak kemboja tu.
muahahaha... dah bayor, wat pe kasi balik ke dia.


Apo laie.. sepantas kilat aku sambar je motor Pak cik my hubby
merempit aku satu kampung pergi cari kakak kemboja.

Sampai satu umah tu aku nampak la barang barang kemboja tu ada kat luar Umah
Ndak Yah.. terus aku pergi tanya.

Aku nampak kakak kemboja tu tengah sembahyang kat umah Ndak Yah.
tunggu la kejap.
Pas semua siap. aku mintak balik tudung kuning aku tu.
Kakak kemboja tu cakap, dia pun tak perasan a.k.a tak sedar yang dia ada ambik balik tudung tu.


Ye la.. kekadang bila orangtu ambik org ni ambik. dalam ramai ramai
peniaga pun boleh tak perasan yang dia terambil balik barang yang dah pun dia jual.
Aku tak de la marah pun kat kakak kemboja tu
Aku juga peniaga..kekadang kesilapan tetap berlaku.


Note: Hahahaha.. kali ni org kampung nampak menantu Che Nah merempit!! Vrooom.. Vrooom..

20 comments:

  1. hehe.. kejo haa.. mane leh.. dah bya dah bekenan kena la kejo kan kak.. haha

    ReplyDelete
  2. kty tgh membayangkan Tie merempit. :)

    ReplyDelete
  3. aiyokk..nsib baik kak kemboja tuh jalan kaki..klau naik keta mmg x jumpa dh laa..huhu..

    dulu waktu kecik rajin jgak nmpak org junjung..skarang dah susah nk nmpak..huhu..

    ReplyDelete
  4. sib bek lah sempat cr kemboja tu
    bape ya dia jual t

    ReplyDelete
  5. seronokkan ambik2 gambar... gituler akakpun...

    ReplyDelete
  6. sori... sori salah komen ... nak terkomen kat blog orang lain...
    ha gituler jgn kan orang berjualjer tersalah orang nak nak komenpun tersasul.. ampun..
    amboi segeraler yerk kejar .. dapat bayangkan...

    ReplyDelete
  7. seb baik hg sempt dpt akak kemboja tu...hahaha..

    ReplyDelete
  8. assalam,

    kesilapan yg tak disengajakan...

    bolih lah kot dimaafkan kalu itu alasan kakak kemboja tu kan..

    ReplyDelete
  9. Dasat hg merempit demi kerana tudung oh tudung..:)

    ReplyDelete
  10. hehehe nasib baik kakak kemboja tu x pegi jauh...kalu x melepas la akk nk bergaya raya nnt ;-)

    ReplyDelete
  11. kann.. kite manusia mmg selalu x perasan .. maapkan le yew

    fuyohh merempit tu

    ReplyDelete
  12. Hahhaa merempit kejar, corner baring tak? Nasib baik dapat balik.

    ReplyDelete
  13. kah kah kah ..kelakar sebab duk imagine sampai tudung terbang pastu badan low sikit ala2 nak rempit moto besar kejar org chenak tu..ekekekekeke..naseb dapat alek...berapa rm semua utk 3 helai?

    ReplyDelete
  14. cantik tudung tu... klu kat kg yati pun panggil org yg jual2 tu orang junjung...

    ReplyDelete
  15. tak dapat banyangkan cam ne kak merempit nk kejor kakak kemboja tue... :)

    ReplyDelete
  16. hihi...jgn main2..yg merempit itu mak 2 orang budak tu, kehkeh..

    Mujur ada rezeki lagi..

    ReplyDelete
  17. Amboi cantik2 tudung dia yer.. :)

    ReplyDelete