Monday, July 22, 2013

7 Ramadhan - Rezeki

hahaha... ni nak citer tentang hari 7 ramdhan tu.
asyik tertangguh je nak bercerita. hahahaha...

Masa my hubby pergi bayar duit umah sewa kat tuan Umah di Teluk tempoyak
tetiba satu plastik besar ikan Tuan Umah kasi.
wah..mcm mcm hado..
Sotong katak pon ada..
ada sotong, ketam, ikan timah, ikan duri, ikan gelama
dan beberapa jenis ikan lagi yang aku pun tak kenal.
lupa lak nak snap photo gambr ikan tu. 
penuh satu peties aku.
sampai hari ni dok makan ikan ikan tu tak habis habis lagi...
Syukur Alhamdulillah...rezeki..

Ikan Timah..
Benornya, tuan umah aku tu Nelayan
mungkin hari saja le kot dia nak pergi jala jala ikan kat persisiran pantai
nak isi masa lapangnya sebelum nak tunggu waktu berbuka kan..
so, dah dapat ikan, kebetulan my hubby pulak pergi hantar duit umah
so, dorang bagi je la kat kami..

Ikan duri.. telurnya pun ada.. sedapppp
Wow.. best woo.. dapat makan ikan fresh.. manis ikan ikan tu.
yang best tu Ikan duri tu memuncit je perutnya
sekali aku siang ikan tu
suka sukinya hati..sebab ada telur


telur tak banyak ada la dalam 5-6 ketul. kecik kecik je
malas nk buat gulai, hubby suh aku goreng kunyit letak bawang cabai je
sangat sangat manis. dah jadi satu menu berbuka kami malam tu.

  

Ketam pun tak de la besar sangat. ada la dalam 3 ekor gitu
oleh kerana ketam ni baru je naik dari dalam laut
susah benar aku nak kopek cengkerangnya


Moga Allah sentiasa murahkan rezeki aku dan rezeki tuan rumah..
rasa untung pulak bila bertuan rumahkan Nelayan..
hahaha...



Note:Rezeki  come in many ways..

11 comments:

  1. seb baek ko tak tunjuk seafood seme tu ko msk ape..
    cuma tunjuk yg mentah
    klu tak
    lama dah aku ngences nih

    ReplyDelete
  2. ketam tu menarik tue...tp aq allergic.skali skala leh la mkn..

    ReplyDelete
  3. waduh kak..best nyerrrr..kalu x mo msk kasi la kat sy hehehehe

    ReplyDelete
  4. Ini kita panggil langkah kanan!!

    ReplyDelete
  5. Ini kita panggil langkah kanan!!

    ReplyDelete
  6. sedap dapat masak dan makan ikan segar.. semoga kak terus murah rezeki.. :D

    ReplyDelete
  7. alhamdulilahh rezeki langkah kanan laki hang hehehe
    lau jiran sebelah hang sure leh raso semua yg hg dpt tu dok hahahaha

    ReplyDelete
  8. bestnya...
    murah rezeki hg..
    bleh msk sedap2 ni..

    ReplyDelete
  9. alhamdullillah rezeki tuh.. T

    ReplyDelete