Wednesday, July 17, 2013

Ramadan 8- Kisah Air Tebu PARAM

Dua hari lepas, aku dah call my hubby suh dia jgn beli air
sebab aku ngan Amirul yang akan belikan. 
Tapi dia bantah still nak beli juga, 
alih alih.. Aku beli air tebu dia pun beli air tebu jugak
sehati sejiwa la katakan, mesti air pun sama je.. hahahaha..

 

aku simpan air tebu yg aku beli dalam peties, nak bekukan le kekononnya
sebab kami beli air tebu yang pati tu, tak de ais. Pure la kekdahnya tu
Tak pe la kan, minum yg my hubby beli dah le.
Azan dah berkumandang, semangat le minum air tebu tu.. bluwekkkkkkkkkkkk air tebu dah masam
mungkin semalam punya kot.
tukar plan, buang yang tu minum air tebu yang aku beli.


Kisah Lagenda Air Tebu PARAM

3-4 tahun yang lalu, aku ngan hubby suka benor beli air tebu bila time bulan pose
motif utama, mahal tak pe, janji air tebu sedap
Suatu hari, my hubby nampak penjual ir tebu tu tengah mesin fresh tebu
so, dia mintak le yg pati 
penjual tu bagi yang dah siap di bungkus
my hubby cakap nak yg baru punya, 
dia ckp, yang dah bungkus je ada yg tengah mesin ni orang punya..
masa tu RM2.00 jugak utk air tebu tanpa ais.


Last, bila kami balik minum, Air tebu lama dah basi
kempunan kami malam tu
serik dah tak mo beli kat Mak cik tu.


Kisah Fresh Air Tebu PARAM

hari ke dua puasa, aku ke PARAM yg sama
tiba tiba nampak mak cik yg jual air tebu basi kat kami 4 tahun yg lalu

perlahan lahan dia pergi dekat penjual air tebu
kebetulan aku ada kat situ nak beli air tebu tanpa ais 
dia tanya penjual tu
"Bape seungkus ni?'
RM2.00 je...
sekali dia cakap:
awat jual murah sangattttttttt... ayaq tebu mana boleh jual murah.
peniaga tu cakap" tak pe la laku jugak, semua orang jual RM2.00

hmm.... patut la dah lama aku tak tengok mak cik tu jual air tebu
mungkin dia rasa RM2.00 tu terlalu murah untuk sebungkus air tebu di PARAM


Lau nak untung besar... bukak Cafe le Makcik
segelas air tebu boleh jual RM8.00 ringgit. 
boleh untung besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


Note: Udah udah le Mak cik,

 

9 comments:

  1. salam kenal.kite pun pernah terkena juga beli air jus kat bazar ramadhan.rasa air gula yg lebih.sekali dah terkena,ku boikot terus.hihi

    ReplyDelete
  2. Slh 1 sbb sy x ke param krn kes mcm ni la..mkn or minuman basi...

    ReplyDelete
  3. salam sis..
    semalam pon anna g pasar ramadhan beli karipap..
    inti karipap dah basi.. agak2 la bulan2 posa ni nak buat cmni kan..

    ReplyDelete
  4. PARAM mana kak tie terjah? hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnye air tebu...lum lg berbuka mnm air tebu..malas beno nak beli kat pasar rmdn..aci x buat sndiri..tgk sebelah jiran ada pokok tebu..tp nak mesin caner hahaha

    ReplyDelete
  6. terkena ye T, KA pulak dah lama x beli air tebu ni,, takut terkena yg semalam punye juga !

    ReplyDelete
  7. selalunya kalau beli air tebu..nak yang fresh yang baru mesin sebab kalau dah bungkus agak lama, rasa dia dah lain kan kak :)

    ReplyDelete
  8. akak suka air tebu...tp baru2 ni bila ayah akak tau akak suka minum air tebu...dia tak bagi minum laa..ayah akak kata air tebu ni tajam. Tak elok minum...alaa..

    Anak akak si Angah tu pun sokong pulak tu..dia ckp cikgu dia pun bgtau mcm tu...alahaii..

    ReplyDelete
  9. baru ni kakak ita beli pun masam jugak..dah lah 3 hinggit....rasa buang macam tu je duit

    ReplyDelete