Tuesday, August 6, 2013

Bangga Bila Tak Puasa

Al kisahnya semalam aku tak masak untuk berbuka
sebab utamanya adalah kami nak balik kampung hari ni
saja tak mau beli stok kat dalam peties tu.

Masa dalam perjalanan nak ke PARAM, aku nampak le satu pasangan suami isteri
ada bawak baby sorang. 
aku follow je dorang dari belakang ( naik motor)


sekali aku tengok, si suami tu tak puasa ko
isap rokok berkepul kepul kat atas motor wat bodo je
Ya Allah, dah le tak puasa...meronda kampung sambil hisap rokok..
tak de rasa malu atau bersalah ke?

then dekat nak sampai parking PARAM tu, aku ingat dia nak belok  ke lain
tak kan nak masuk PARAM pulak kan..
sekali..nah.. dia masuk PARAM dengan rokok tersepit kat jari tu
Si isteri pulak rileks je carry anak...

hmm.. tak tahu lah manusia ni jenis apa..
berbangga bila buat dosa.. sian anak bini tu dapat suami yang tak leh membimbing
tetiba pulak aku teringat cerita "Dia tetap Ayah"


Ayah tu ayah la.. tapi kalau ayah yang tak boleh tunjuk teladan yang baik buat apa kan..
sape pun boleh jadi ayah atas sekadar nama..
tanggungjawab? entah ke mana...


Note: Syukur bila Allah memeriku jodoh di kalangan orang yang baik baik..


12 comments:

  1. semoga dia mendapat hidayah dan insaf..

    ReplyDelete
  2. kot ye pun x puasa atas sbb2 kesihatan biarlah ada perasaan malu..ni pi tunjuk kt org bangga sgt x puasa..aku sakit aku sakit aku xleh puasa..tu tggjwb nak ganti ade ke idok tu..adoiii betul lah kata hang..cam mn nk bimbing anak isteri lau perilaku mcm itu..huhu

    ReplyDelete
  3. entah2 dia tak tau puasa tak boleh isap rokok

    ReplyDelete
  4. dia bkn islam kot
    muka jer nmpk mcm melayu..
    tp wife dia pakai tudung ker?

    ReplyDelete
  5. ada sesetengah org takde rasa bersalah atau malu buat dosa..malah bangga..
    sesungguhnya malu itu adalah separuh dari iman

    ReplyDelete
  6. hmm muslim ke kak pasangan yg akak saw tu?

    ReplyDelete
  7. Doaln agar lelaki tu dberikan hidayah..weh..nnt msg2 k..:)

    ReplyDelete
  8. selambernya sampai pergi bazar ramadhan..

    kat klcc lagi lah. senang-senang je boleh tengok budak-budak sekolah merokok.. dah nak jadi apa lah

    ReplyDelete
  9. Terok sangat dah tu.
    Berbangga dengan tak berpuasa.

    ReplyDelete