Wednesday, September 18, 2013

Aku berkampung Di sini

Korang nak tau aku berkampung kat mana?
alah.. kalau dah nak balik kampung pun tak jadi
nak berkampung kat mana lagi kan..
berkampung kat dapur le kerja aku... kikikikikik..

Dapur aku tu lah peneman setia, menyimpan semua kisah suka dukaku
aku sayang benau ngan dapur aku. 
pepagi dah siap bersihkan dapur, lap itu ini
susun atur pinggan mangkuk. sambil kat bilik air mesin basuh berputar.

Pagi ahad, tu aku buat cuckur jagung.
Buat sikit je.. tapi letak jagung banyak..see.. banyak jagung dari tepung. heheheh
lagi pun stock udang dalam peties berlambak. nak letak sekor sekor mcm tak sesuai pulak
sebab udang besar..
So, aku racik racikkan udang besar dan campur sekali..
pas tu bancuh ayaq teh.. kenyang kami pagi tu.

Sedang aku sibuk dengan kain baju semua, hubby ngan anak anak lesap ntah ke mana
bila dia pulang je bawa satu kerja baru tuk aku
maklumlah dia kan kerja malam
so ada chance la nak makan masakan bini di siang hari..hehehe..
 hohoho... aku perah keringat tuk buat laksa la pulak
yang bestnya, my hubby kalau beli bahan tuk masak sure complete..
dalam masa sejam aku dah siapkan laksa tau.
Sambil masak kuah, rebus laksa kat dapur sebelah
sementara tu potong bahan bahan.
Puas kami makan anak beranak. 

 kuah laksa ni kena tunggu kejap. kasi yang pekat tu turun ke bawah
sebab nak ambik yang bahagian atas tu utk Aleesya..
ye la.. dia pun hantu laksa jugak kan....

Naiim la paling best bila aku cuti sebab dia boleh makan mcm mcm.
pasrt makan tu ok lah ibu buatkan...

gambar hiasa. Tak de la umah aku selerak sampai gini sekali. hehehehe

part yang tak menahan tu, bila aku berkampung kat dapur
kat hall dah mcm kapal karam..
Aleesya dengan bedak penuh muka, badan . lantau jgn cakap le..
Naiim pulak dengan Bdaman, pistol, biji guli.. 
dorang pun berkampung jugak le tu
berkampung kat Hall...



P/s. Tak semena mena Aleesya menangis sehari suntuk ahad tu.
nak ke rumah gieyana pun tak menjadi.

Note: Ingatkan cuti boleh rest...hampeh!

14 comments:

  1. lama tk buat laksa...
    haihhh..bila nk buat ni..

    nk buat cm ne noh..
    tiap2 weekend asyik tk dk kt umah je..
    mn nk berkampung kt dapur ak tu..kahhh

    ReplyDelete
  2. aku pun x kemana pun 3hari cuti
    sbb laki eden kerja..so mmg aku pun berdapur kat umah dah tidoooooo..tp kejap2 tido anak2 pulak lapaq petang..msk pulak cucur ikan bilis lah cekodok lah kek lah..hahaha

    ReplyDelete
  3. cucuk jagung akak tu sedapnya, ingin pulak nak buat malam ni

    ReplyDelete
  4. air tangan isteri & ibu mmg terbaiklah T !

    ReplyDelete
  5. betul... 3 hari coti, kawe pun bz manjang. sampai sakit pinggang kekdahnyer

    ReplyDelete
  6. haha..tapi bestnya kalau dapat cucur jagung tu. sedap rasa

    ReplyDelete
  7. walllaweii...senang hati T masak ni..nampak sedap kuah laksa tu..

    ReplyDelete
  8. samalah wantie klu kita sibuk kat dapur kat hall mang terbalik dibuatnya..hihi

    ReplyDelete
  9. amboi laksa..
    kemain menyelerakan

    ReplyDelete
  10. Sya x mnt laksa. Tp ank dare sya suke laksa agknye ikut MIL sya kut.

    ReplyDelete
  11. Laksa tu buat ai geram ok. So far tak terbuat lagi ni.

    ReplyDelete