Wednesday, October 2, 2013

Kenapa.. kenapa .. kenapa? Air kosong!!!

Selalu la aku dok dengar, minum air kosong boleh kuruskan badan
So, aku pun amalkan. 
sehari tu kekadang sampai lebih dari 2 liter
Aku tak tau la menda ni terjadi kat korang ke idak
tapi..it happen to me..

Kalau minum banyak air kosong- asyik  nak terkucil je
kekadang rasa malas nak minum. wat pe.. pas minum kucil..kucil..kucil..

Kalau minum air kosong je-perut mesti rasa sebu..mcm kembung
then perut rasa muncit plak tu
malas ar nak minum gini kan.kan..
kalau nak kira jumlah air yg kucil tu dengan jumlah yang aku minum mcm sama je
so, rasa badan mcm tak menyerap air je..
why? why? why?


pernah jugak aku baca satu artikel tu cakap, asal air kosong ianya baik untuk kesihatan
tak kiralah air ais kosong ia tetap baik untuk tubuh.
Ye la baik.. tapi kalau asyik kucil je naik rimas aku aih..

as what I know minum ais tak baik untuk kesihatan.



Note: nanti I cari jawapan.. kalau korang boleh syer info dialu alukan.


12 comments:

  1. Sya amlkn mnm air kosong sblah pagi-petang. Mnm sbnyak yg blh. Lps trkucil je mnm lagi n lagi. Air kosong nie blh mnyingkirkan toksin. Tp belah mlm kurangkn mnm air.

    ReplyDelete
  2. dulu mmg aku x rajin mnm air kosong
    skun ni ari2 bw air masak dr rumah
    letak botol besaq atas meja tepi komputer..hahaha
    mmg nak terkucil je lah

    mnm air sejuk ok jgn mnm air yg ada ais ketul :)

    ReplyDelete
  3. ye kakkkkk!
    perkara yg sama berlaku pada diri ku..
    banyak minum.. kerapppppp keluar jugakkkkk

    ReplyDelete
  4. Betul laa tuh kalau nak kurus kena byk minum air..

    ReplyDelete
  5. Elok la kot kalau gitu, takder la "gemuk air" orang kata. heheh seriously I pun tak tau kenapa fenomena ni berlaku, and wether its good or not. Tapi I selalu kalau minum teh yg buat terkucil.

    ReplyDelete
  6. saya pada peringkat awl dulu mengamalkan mnum air putih byk...mmg mengalami benda yang sama..asik² nak g toilet...pastu pewot rasa cam kembung...tapi lani da xde lagi rasa camtu...ke toilet tu ada jugak tapi tak sekerap dulu....

    ReplyDelete
  7. aiza selalu minum je air kosong ni kak.. tapi betul macam kak katakan tu, kembung perut dan rasa nak ke tandas selalu jika minum banyak sangat..

    ReplyDelete
  8. memang betol pun..kalau minum air cepat sangat rasa nak terkucil..hehehh

    ReplyDelete
  9. itulah santapan i sepanjang tempoh berpantang, asik dah je..berbotol2 jugak minum air masak

    ReplyDelete
  10. minum air kosong ni lagi cepat hilangkan dahaga dari air ais..
    tp bila dahaga sebab panas...air ais jugak yg menarik perhatian, adoiii

    ReplyDelete