Tuesday, November 12, 2013

Tak Payah la nak Perasaan hebat sangat!

My hero a.k.a B'day Boy ni kalau berbicara mesti ada pengisian yang boleh di kongsi
itulah suamiku, suka nau killing two bird with one stone.

on the way bertolak balik dari kedah ke Penang tu, aku ada la sembang sembang
ngan hubby dalam kereta tentang si polan si polan 
yang ntah hape hape tu.
 
ye la.. dah le kaya, suka lak cari pasal ngan orang.
yang tak sedap di dengar tu, recently maknya telah kembali ke rahmatullah
ada ke patut dia cakap, Mak nya meninggal sebab orang tu bomohkan Maknya sampai
maknya mati!
Nauzubillah kan... tak caya qada dan qadar ke?

then masa org pergi melawat jenazah maknya tu, org bersalaman sambil melemparkan senyuman
dah dia cakap org senyum tu sebab sindirkan dia
kekonon padan lah muka mak ko dah mati
Nauzubillah... sudah sudah la tu
insaflah..

Then, my hubby cakap. tu lah hidup kita ni kalau asyik nak salahkan orang
sampai kekurangan diri pun dah tak dapat nak lihat.
then si polan tu berbangga lah dengan dirinya sebab dapat kawin ngan suami yang kaya
so, nampak diri tersangatlah hebat dari orang lain.
 
sekali my hubby cakap kat aku
Kita ni hidup tak payah la nak bangga sangat
jgn nak berasa diri tu hebat
kalau dah hidup pun membawa najis ke hulu ke hilir
 
dalam hati: eh sakit ke si polan tu, tak kan la dia duk carry beg air kencing?
tengok dia sihat je
then aku tanya le najis apa yg dia bawa?
 
hubby cakap kita sebagai manusia tak yah dok banggsa sangat
kita ni pergi ke mana pun duk bawa najis,
kencing, berak tu semua najis
darah tu pun kategori najis jugak
apa yang nak di bangga.. semua benda kotoq kita dok bawak.

 
tettttttt..........terus terpana sampai ke tulang sum sum ok.
see.. actually my hubby tujukan kepada si polan tu je
tapi aku terus bermuhasabah diri.
satu nasihat yang sangat sangat menyentuh naluri keisterian kan..kan..




Note: Bila nak perasan bagus sikit.. terus ingat najis. terbantut ko!

22 comments:

  1. Replies
    1. tu la.. terus sampai ke jantung terasa.

      Delete
  2. patut hubby kak bagitau si polan tu. hehehe.. sungguh pun. .

    ReplyDelete
  3. nasihat yang berkias tu wantie... bagus tuk peringatan bersama..kadang2 perlu jugak ada orang yang bagi nasihat camni atleast kita tak tersasar jauh dr landasan... sentiasa beringat mana yg baik dan maan yg buruk

    ReplyDelete
  4. betullah tu T... ingatan utk diri sendiri juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya , sambil duk peringat bini dia la tu

      Delete
  5. n3 tq for u T http://www.kesumaangsana.blogspot.com/2013/11/oh-my-english-bila-ka-berpuisi-inggeris.html

    ReplyDelete
  6. Btl ape yg hubby T kata. Manusia sntiasa carry najis n kencing dlm bdn nye, so x payahlh nk brmegah2 sesama umat d dunia yg sementara nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul.. tak yah la nak megah megahkan.

      Delete
  7. owhh i ada kenal someone yg macam tu, ya Allah rasa diri I yg jahil ni, sangat lebih baik dari dia pulak tetttt najis najis hehehehe. tapi betui... apa2 jadi semua orang salah, kalau terserempak ngan dia pun I dah meremang bulu roma hahaha sebab takut nak dengar cerita salah-silap manusia dari dia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada sorang pun dalam kampung dah boleh huru hara satu kampung kan.

      Delete
  8. Hmm...betul...akak melalui perkara begini. Arwah mak akak sakit sebelum meninggal..bkn disebabkan penyakit kencing manisnya...tetapi sebab lain. Simptom2 tu telah diberitahu oleh pengamal ruqyah...bkn sorang tp lebih dari tu. Dan sebagai manusia biasa...masa mak akak sakit tu...mmg nampak cara sakit tu 'semacam'. Usaha utk bagi mak sihat mmg ada.
    Namun...Allah lebih menyayangi, arwah mak akak akhirnya pergi jugak utk selamanya. Bila melalui pengalaman ni....mmg redha dan sebagai orang islam mmg sudah diajar mati itu kerana sudah sampai masanya, perjanjiannya....sakit itu adalah sebagai penyebabnya saja sbb malaikat Izrail sendiri yg memohon dari Allah kerana tidak mahu manusia menyalahkannya kerana tugasan dari Allah itu..

    Namun sebagai insan kerdil....rasa ralat tu tetap ada. Bila rasa itu datang...cepat2 beristighfar agar syaitan tidak cuba menambahkan lagi rasa yg salah itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, kalau dah syaitan menguasai diri susuah. mang betul pun kena selalu beristighfar

      Delete
  9. astraghfirullah smpai mcm tu dya pikir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. moga Allah memberi hidayah kepadanya

      Delete