Monday, November 11, 2013

Home Made Burger Ayam Goreng


Sebelum aku wat entry tentang Burger ayam Goreng ni
Aku nak Ucapkan Jutaan Terimaa Kasih buat Mama JJ sebab sudi kongsikan resipinya
kepada aku.
I'm really really appreciated.

http://monsterglider.blogspot.com/search?updated-max=2013-11-06T13:16:00%2B01:00&max-results=2
 ini resipi yang mama JJ bagi. nak tau lanjut
sila klik gambor K.
cantik. comey je kan ayamnya tu. Tapi kome jgn la gelak guling guling kalau
aku tunjuk air tangan aku pulak kan.

aku tak guna chicken breast. Tapi aku guna Chicken ribs. 
sebab..masa aku nak gi bli dada ayam tu, aku tengok chicken ribs lebih murah
dada ayam RM 11.90 sekilo, tapi chicken ribs cuma RM6.90 je sekilo

Then chicken ribs or coz la ada tulang sikit kan, 
so, aku terfikir lak kat Aleesya, Budak kecik tu suka nau makan sup sayur kan.
So, boleh guna tulang tu as stock. dpt semangkuk pun dah ok buat dia.
trutttttttttttt.... otak aku dah suh jimat kat situ
misi berjimat dah setel.
5 ketul chicken rib cuma RM 8.00 sahaja.

ok.. korang boleh tengok kat sini, aku letak lada hitam banyak sikit
sebab lada hitam membantu dalam proses pembakaran kalori.
tapi.. benornya kami anak beranak hantu lada hitam.. suka nau rasa lada hitam tu.

then aku pulak is a Garlic and Onion lover
so, aku cincang cincang (guna chopper)  bawang putih ngan bawang merah
so, untuk seketul chicken ribs tu aku dapat 3 ketul daging ayam
bersamaan boleh buat 3 biji burger, jimat jimat.

Sori mama JJ, I olah sikit ikut selera tekak I.
but I still bersyukur sebab you lah pencetusnya. thanks again and again ok.

 Oleh kerana aku memang nak makan burger ayam goreng,
jadi aku letak atas pan tu kejap je, bagi jadi doh bulat tu
then aku gaulkan dalam tepung goreng ayam

As my tepung tak yah nak kena basah basah bagai
cuma gaulkan je terus ayam grill yang  baru membentuk doh bulat tu
pas tu goreng.

ha.. jadi lah gini hasilnya
ranggup di luar dan lembut di dalam
tak sangka you. aku dah pandai buat burger ayam goreng.
yang normally aku beli kat Desa Jelita tu RM 5.50 sebiji
seklali beli 3 biji ko..(RM 15 sekali beli)

that day cari roti burger dah habis stock kat Tesco. Malas nak jenjalan meronda kat tempat lain
Aku beli je roti hight 5 ni.
so, burger aku jadi 4 segi la pulak.
tak pe lah... boleh je panggil; burger bin sandwich . hahahaha

saja aku besarkan gambor ni
nak tunjuk kat kome semua betapa juicynya home made burger ayam goreng aku

timun, carrot, bawang,salad dan aku parut semuanya
tomato aku hiris la.
sebab utamanya adalah utk menggalakkan anak anak mencintai sayur.
kalau aku slice kan, deme leh kutip dan asingkan kan..
kalau dah gini jadinya, larat ke deme nak asingkan kan..kan..
nak tak nak kena telan.

So, dah train deme ni sejak baby, sampai la besar sekarang ni tekak dah boleh terima sayur
ok. ini tips yg aku bagi kat kome kome yg dok penin cam no nak ajar anak anak makan sayur K.

ok. aku potong dua roti tu. 
sekali aku gigit. terus rasa mcm nak melompat ke langit.
Sangat sangat sedap.. sangat sangat menjadi macm daging burger ayam goreng yang aku beli
kat Desa Jelita tu.

Gumbira yang teramat sangat. ayam tu sangat sangat terasa daging ayamnya
tak de la mcm daging burger ayam yg kita yang sejuk beku tu kan
tak nyesal mencuba.

Pas ni, tak yah lagi dok perabih duit kat kedai burger ayam goreng tu
ate..aku sendiri dah pandai dan bijak membuatnya kan..kan..


**tambah pulak si Naiim siap cakap, burger ni, paling sedap yang pernah dia makan***
rasa macam nak peluk Naiim bior tersentuh sampai ke jantung qolbu ko..


actually, untuk entry kali ni, aku dah 2nd time buat tau.
lepas ni akan buiat berkali kali kali kali.
 sokmo sokmo lahhhhhhhhhhhhhh...



Note:Same recipe! The "Air Tangan Ibu Brand's" make it different than others.



19 comments:

  1. salam sis wantie
    Menyelerakan..erm


    P/s terima kasih sudi singgah tempat t

    ReplyDelete
  2. akk..jgn tunjuk je...huluq la ke sini sket ;-)

    ReplyDelete
  3. wieeeeeeeeeeeee yayyyyy ya bedabedu!!! Eh tak salah olah banyak pun, ini lah gunanya nnt I boleh try buat ur version pulak, nampak sangat menggiurkan. Beli kat Desa Jelita yer selama ni, hehehe Jelita pun tak tau tu desa dia hehehe. Owhh Naiim pun dah cakap burger terbaik ha, i tumpang bangga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le.. u tengah peknen kan. tak pe kalau makan yg oily sikit. hahahaha... tak sangka kan si jelita dah set up satu desa kat Penang ni. cayalah..hiksss

      Delete
  4. bagus naiim puji seikhlas ati.... alahai wantie anak2 yati ms kecik je mau makan sayur la ni klu kita suap maulah telan sayur tu tp klu diaorg makan sendiri rsnye penuh tepi pinggan tu sayur...amik Nasik ngan lauk je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau anak anak wantie tu, dorang sanggup berebut nak makan brokoli. adoi.. kalau masak brokoli mang kena masak banyak le.

      pandai anak anak yati tu kan. duk susun je sayur tepi pinggan. buat bunga pinggan la tu.

      Delete
  5. mmg sedap lah T... nnti nah suh angah bukan kan jugak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus KA, suh ja si Angah tu buat. memang akan terasa perbezaannya. terasa betul daging ayamnya. tak rugi buat. T sure pas sekali buat akan buat berkali kali.

      Delete
  6. wow!macam nak buat jugak lah..terliur dibuatnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat... lebih baik dari yang disejuk beku tu. cayalah..

      Delete
  7. Sya prnh try jugak buatdaging berger cm nie dulu2. Tp dagingya yg msak grill. Kene trylah yg goreng cm nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. si Naiim pun baru je request semalam suh buat style daging grille tu. nak kena pergi cari daging la pulak.

      Delete
  8. Wow teruja laa akak tengok daging beger kamu ni T.. tersangat laa mevelesnyaa..nyum2

    ReplyDelete
  9. aku pun turut melompat2 wei tgk hang berjaya buat burger
    boleh lah nak cuba resepi hang ni
    sbb aku la ni suka hat goreng2 je

    ReplyDelete
  10. dasat ni...buat daging burger sendiri, hehe..
    dan yg paling best...anak2 T pandai makan sayur.
    Anak2 akak ni...tak makan sayur wlpn akak dh ajar dorang sejak dari dorang reti makan nasik masa kecik dulu. Inilah yg akak gagal...
    Pelik...akak hantu sayur...somi akak mmg makan sayur...tp anak2 tak suka sayur, uwaaa....
    Tiap kali makan sampai besar ni mmg kena paksa makan sayur. Amek ler sket sbb nk amek hati ibu dorang ni... :(

    ReplyDelete