Thursday, February 27, 2014

Feeling Redha : Belasah Jerk apa yang ada..

Aku mcm biasa le, kalau balik kerja, aku akan pastikan yang suami dan anak anak
akan makan sebelum jam 8.00 malam...
tapi kekadang tu terbabas jugak...

petang tu sampai umah awal sikit so, sempat la masak awal untuk dinner
hubby tak de, pergi pasar malam kot... ntah le aku pun malas nak sms bertanya
sampai masa dia blik lah kan..
kiranya masa dia balik tu, makanan dah siap sedia.
tunggu perform Magrib pas tu boleh makan sama sama..

My hubby ni, kalau dah aku stop memasak, dia tak suruh masak dah
keetulan dia nak makan pedal ayam..
so, dia le yang masak.. aku dah nak mandi bagai..malas dah nak layan dapur.

masa aku lalu nak pergi berwuduk tu aku tengok kaler semacam jerk
pebenda tu?

 huh... apa la yang my hubby buat ni
rendam pedal ayam dalam air kunyit ke?
biar lah... nanti kita tengok hasilnya ( berbisik dlm hati)

pas sembahyang tu, my hubby pun gi cuci pedal bagai
aku belek belek bagai..
nak ketawa pun ada la kan...
tapi... tak bAik tau, dah dia make an effort nak masak sendiri, kira okey le tu..

ini kes cari tepung gandum/beras tak jumpa le ni
last belasah tepung kastard aku utk wat cuci pedal...

hmm... ok la kan, at least dia tahu yang ayam tu orang cuci ngan tepung utk hilangkan bau dia..
redha je la kan...
apa yang ada belasah je la bang..asal ayam tu hilang baunya..

benornya  hint utk aku jugak tu, yang tepung gandum kat umah dah kehabisan stock
tak gheti gheti nak gi beli ker?

well.. not bad... sedap...
jgn tergigit cili padi tu udah le yer...
kag nangis tak berlagu pulak...


aku nak namakan masakan ni as :

Pedal ayam with Kastard Essence. ko hade? ahaksssssssss


Note: mungkin org tak guna tepung kastard untuk mencuci ayam/daging. sebab harganya kot...
rasanya..dah nama pun tepung..kira halalkan jelah...




*** that when you saw me, Only God knows what happend!
       when I understood you...


12 comments:

  1. hahaaa...tergelak gak kak bila hubby akak cuci guna tepung kastard tu...mahal tu...tapi takpelah sekurang2nya semuanya buat sendiri... halal jak lah.. hehe
    Lama tak makan pedal ayam ni...:)

    ReplyDelete
  2. hahahahaha igt apelah tadi yg kuning2 tu
    tp ritu iols pun kehabisan tepung gandum gak nak cuci ayam
    yg ado tepung ubi tepung beras
    iols bedal gak lah..janji ayam tu x berbau hahaha
    tp xnah lagi try tepung kastad..hehe

    ReplyDelete
  3. wahhh..terbaiklah kak!
    sue kalau x larat sgt nak masak, husb tapau je nasi ayam. hehehe

    ReplyDelete
  4. Yg penting air tangan en hubby, mmg sedaplah kan T !

    ReplyDelete
  5. memang nampak sedap sgt pedal tu..boleh tmbh nasi 2-3 kali ni

    ReplyDelete
  6. Hahaha... kira okey lah tu wantie... tepung kastad pun tepung kastad lah janji bau hanyir tu hilangkan :)

    ReplyDelete
  7. muahaha..
    jadikla kak.. tepung kastard pun tepung kastard la..
    janji ilang hanyir..
    gile nak komplen² kalau incik somi masuk dapur offer diri nak masak kan..
    redo kan aje la.. muahahaha...

    ReplyDelete
  8. hahahaha pedal perisa kastad, I tka pernah rasa lagi ni, mmg tak suka pedal pun, tapi nnt akan ku kutip cili cili itu.. kecur liur pantang nampak cili.

    ReplyDelete
  9. tips baru kot dr hubby T cuci pakai tpng kastad. anyway canggih nama masakan tu

    ReplyDelete
  10. ooohh..tak tau pulak tepung gandum boleh hilangkan bau ayam kat ayam..dapat pakai cara ni untuk daging sekali tak kak wantie?

    ReplyDelete