Thursday, February 6, 2014

Pusat Ternakan Rusa Kampung Semeliang

Aku tengok rancangan apa ntah kat TV1, tetiba ada documentari tentang penternakan Rusa.
macam best jer kan.. 
Then hubby cakap, eh..kat kampung awak le..
oh iye ke? nape la eden tak tau. hahaha..
ok..nanti balik kampung kita gi ngorat sekor dua k.

 Nama pun balik kampung kan.. buat itu ini last terlupa pulak nak gi usha sang Rusa
dah petang pun, kami nak bertolak hantar anak sedara ke Asrama
pas tu nak gi Alor Setar Umah Mak njang bagai
saja la lalu kejap kat kampung Semeliang.
tengok dari kejauhan je la..

 Aku ciluk gambar ni kat FB dorang
gi lah terjah kalau berkenan nak ngorat sang rusa

Nama je la orang kampung, tapi sorang pun aku tak kenal dalam gambar tu
even owner dia pun aku tak kenal. hahahaha..
ni namanya orang kampung "ketulahan" ( di sumpah)

Aku sempat snap dari kejauhan je, sebab time tu dah lewat
kalau kami berhenti tepi pagar, sure Aleesya tak nak balik pulak kan..
Rusa rusa ni sangat sangat jinak.
Nampak je keta berhenti, dorang terus nak datang ke pagar

yang  bintik bintik tu betina kot noh.. tak pasti pulak aku
lain kali nak datang dan masuk kat dalam ni lah
kena datang ngan abang chaq baru best.. 
tak sure pulak boleh beli ikut kilo ke, atau memang wajib beli sekor sekor.

teringin jugak nak beli sekilo dua kan.. panggang sedap neih..
sesapa berminat call no ni:  012-4089689.
hehehe... haruslah promote kan.. orang kampung la katakan.
wah banyaknya rusa.. 
hahaha...

teringin nak pergi tengok ladang ragut.
sekali tengok gambar ni ( ciluk FB dorang) . terasa mcm kat Australia/ Night Safari tu
Nanti nak  cari peluang nak gi usha puas puas.



Note: Anak rusa nani baru kembang ekor, apa salah kami, lalu tidak tegur..




**** Time goes by a lot slower when you Miss the One you love
         Your Clock just like stop ticking !!!
         


9 comments:

  1. best kan
    kat kampung anum pun ada
    deer land

    ReplyDelete
  2. Anak2 klu tengok rusa mesti suka kak... Pae dah pernah tengok rusa kat sini..masa tu kami ke Borneo Paradise... dapat lah tgk rusa seekor dua...hehe/...pergh! kalau dapat makan sup rusa ni mmg mabless...hehehe

    ReplyDelete
  3. so uols beli x dgg rusa tu
    lau wat2 panggang roger2 lah iols di sini kbai

    ReplyDelete
  4. As'Salam Wantie, terima kasih ye singgah blog saila :))
    salam perkenalan, boleh tukar2 cerita ye :D

    ReplyDelete
  5. sapa nak bisnes rusa ni...haaa ni la peluang nyer...

    ReplyDelete
  6. nnti bleh beli rusa noh..buat panggang...
    jemput ak k..haha..

    ReplyDelete
  7. Iyo iyo oo aje...akak ingat betul2 ler gambar dorang beramai tu T yg snap sbb masuk pi lawatan. TErpikir...wahh..caya laa T leh ajak dorang bergambar. Sekali tengok rupa2nya cilok, ceh, huhu.

    Daging rusa ni dari kecik akak dh penah makan. Tp sejak lima nam tahun ni takde dh laa. Ayah akak pun dh lama tak pi hutan sejak senapang dh serah balik kat balai polis. Tak sanggup nak jaga dh. Bahaya..

    ReplyDelete