Monday, March 31, 2014

Ladang Anggur Tasik Beris

Alang alang kami dah sampai ke Sik that day, kami saja la nak singgah kat Ladang Anggur
sebelum ni dah pernah pergi tapi saja la nak pergi lagi..


even ini adalah ladang anggur, kome jgn nak mimpi la nak bersejuk sejuk kan..
panas gitu ler..berbahang...

Alhamdulillah..nampaknya buah anggur ni tak de la kecut ekoran musim kemarau tu kan..
Aku suka sangat datang ke sini kali ni..
sebab.... masa aku nak pergi surau tu aku nampak ada booth yang menempatkan tanaman strawberry..
ha.. pas ni peminat strawberry leh la datang sini yer..

Aku tak snap photo pun sebab aku ingat lepas ni mesti kami akan terjah ke ladang strawberry tu kan..
hampeh ko, dah tak de tenaga nak pergi semula da...
tak pe lenkali kita record kat sini yer..

Buah anggur yang masih putik..
nampak fresh kan..
kome jgn susah hati sebab semua buah kat sini memang manis..
ada le rahsianya tu...ngeeee

 tiket nak masuk kesini RM 6.00 untuk dewasa dan RM3.00 untuk kanak kanak..
murah le tu kan..
Tapi dulu masa aku datang lagi murah..RM3/dewasa RM1/kanak kanak.. ngeee

 Kat sini pun ada cafe, kome bolehlah nak menjamu selera 
tapi aku tak suggest le kan, sebab harganya mcm tak sesuai jer..

Tapi kalau nak rasa keaslian rasa jus anggur tu, Aku memang fully recommended ok!
hok aloh sori yer aku lupa nak snap ice cream home made perisa anggur ni
kalau korang beli, dorang akan letakkan beberapa biji buah anggur yang di belah belah
kemudia sedikit syrup... 
mmm.. memang sedap.. aku beli satu jer, 

beli satu pun dah berbaloi, makan sorang sikit ngan anak anak..
harga pun boleh tahan kan..
escremnya mcm escrem sundae tu, tapi tak de la fine mcm sundae tu.. 
heheheh..

bebudak dua orang ni tak de pun teruja tengok buah anggur tu
yang deme teruja menda playground ni. hahahaha..

at least anak anak aku tau la kan, yang pokok anggur ni bentuknya begini begini
tak de la dorang ingat yang pokok anggur ni mcm pokok durian ke, petai ke kan..kan..


lama jugak kami lepak kat sana...
borak borak ambil angin semua.. 

aku ada la beli sebungkus je pun buah anggur..
rasanya mahal kot anggur kat sini...


hehehe.. nak jugak aku berdempek kat sini...

owh lupa nak gitau, kalau sesapa yang teringin nak petik sendiri anggur tu pun boleh
dorang charge RM50/kg...

kalau strawberry tu aku tak tau la sebab dorang baru tanam je, buah pun kecik kecik je..
ngeee

masa on the way nak balik tu, ingat nak beli la FM kat sini kan..
mahal pulak ku rasa, key chain saja pun dah RM10.00, 
see.. tak berbaloi kan...

Then aku beli 5 tin "grape Drink with Pulp" ni..
beli satu RM2.50, kalau beli 5 RM10.00
so aku beli la 5 tin..

Seyes ku cakap yang ni pun aku recommended jugak..
sangat sangat sedap...marveles...
cubalah..tak rugi you.



Note: Cuba menggunakan masa ada sekualiti  yang boleh.





*** longing... yearning...
      This distance is involuntary
      difficult and complicated
      is the emotion of love     

21 comments:

  1. Assalamualaikum kak wantie, adoiii bestnya kalau dapat petik anggur fresh dari ladang. hee singgah menabung ford sini~~~

    ReplyDelete
  2. bestnya dapat tengok live anggur-anggur ni..

    ReplyDelete
  3. bukan patutnya..kat ladang anggur dapat rasa anggur lagi murahkan?
    ishk..ambil experiance tgok ladang anggur je lah kalau ada peluang sampai .

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah..ada la peluang tu nanti

      Delete
  4. dah lama plan dgn abah nak p satu family, tp masa tak mengizinkan lg.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada perancangan sure one day dpt datang

      Delete
  5. bleh thn jgk kan arga dia...
    dh byk kali k.t smpi, kami blom ada rezqi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja le tu.dkt he pun ngan kampung nureen kan

      Delete
  6. Ya rabbi... hulu nyer idah nie tak tau pun kat msia nie ada ladang anggur... ermmm best tuee... tapi tempat2 gini memang biasanya mahal kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de la hulu klu tak tau ada ladang anggur kat malaysia ni Idah. Mungkin tak de pendedahan kot

      Delete
  7. nak petik pun mahal kemain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn anggur tu he yg mahal..mee goreng ciput pun rm4 tau.

      Delete
  8. uiyyyoooo...beswtnye cik wantie..... macam biasa..... masuk dlm list temapt awok nak pegi...

    ReplyDelete
  9. wah pegalaman menarik juga tu ni T

    ReplyDelete
  10. ak br smpi sekali je kot..
    tp masa tu..dorang tk buat lg rasanya homemade ice cream tu..

    ReplyDelete
  11. mcm best tp x penah nk smpai.simpan hajat nk ke sini plak la

    ReplyDelete
  12. nampak sedap buah anggur kat pokok tu kak..

    ReplyDelete