Tuesday, March 25, 2014

Mari kita memetik langsat...

Esok..kul 10:00 kita gerak ke Sik, pepagi Suh Naiim balik umah Awal (Naiim tido umah Mak sitter)
hmm.. ok lah, saya siap awal ler... baju dah iron semua dah... cuma nak siap je..

Then pagi tu kul 10:30 pagi kami dah gerak keluar,
Masa nak kemas barang barang masuk dalam keta, tetiba my small beg jatuh..
habis semua barang barang dalam beg tu terburai keluar..

then hubby, ada bersungut, Ya Allah, petanda apa ni la..
Moga tak dak apa apa la yang berlaku nanti.. 
semua istighfar bebanyak yer... kami pun diam je la..
ish.. perecaman orang tua tua tu... aku buat buat tak ambik port pun...

Then sampai kat seberang kat tol Jambatan tu, kami menunggu lagi 2 buah biji keta yang nak ikut berkonvoi
tunggu punya tunggu, call bagai.. tak muncul muncul jugak
last kul 12:00 noon, baru dapat bertolak..
singgah kejap kat hentian Sungai Muda tu beli mineral water..

photo Dari

Tetiba my car tak leh start ko, 
huh...mula la dok teringat part beg kecik jatuh terburai tu...
ish.. kebetulan terjadi ke? tak kan betul kot perecaman orang tua tua ni?
sib baik kawan hubby leh jump start.. 
nak tak nak nanti kena la tukar bateri baru..

sambil menuju ke rumah kenduri tu, sambil la kami petik langsat
hahaha.... hambek ko, mcm la pandai sangat
sorang pun tak de bawa kad kenduri..
orang kampung la sangat... last ko petik la langsat kat sepanjang simpang tu kan..
 sampai si Aleesya pun siap bagi pakej muntah bagai..


Aku nengok je jalan tu, makin lama makin dekat nak menuju ke kampung aku
haish.. bang, kalau tak jumpa umah kenduri ni kita balik umah Mak je lah
call mak suh masak, kita makan tenghari kat kampung saya je..

Akhirnya sampai jugak la kami kat umah kenduri tu
jenuh memetik langsat..baru la sampai..

 aku dah selamat balun nasi kenduri yang sedap..
kenapa aku cakap sedap?
sebab makanan kegemaran aku dihidangkan.. ngee

sebab ada gulai umbut pisang ni...
di masak bersama daging tetel.. pergh... kena lak ngan ulam bagai
memang terangkat!!!

harap si Naiim snap picture aku, habis dia kasi blurr...
tapi tak pe ada jugak bukti aku ke kenduri kan..
hahaha... nak jugak tue..

Ini Kak Norlia ( baju biru) ngan huusband dia..
rakan sekerja my hubby...
best le dia, even first time jumpe, sangat sangat ramah...

Yang tudung biru ni, wife kepada rakan sekerja my hubby...
masing masing dah kenyang makan..

masa aku snap picture ni sangat sangat lucu...
sebab mak cik mak cik yang sedang membasuh tu jerit jerit sebab risau aku snap gambar dorang
hamboi... mak cik, saya hala je moncong kamera tu ke arah situ
saya focus ke sebelah sinun ler...

hiksss..jahat gak aku kan, snap jugak gambo makcik membasuh pinggan tu yer..
ate..org tak snap duk nuduh snap kan..
hambek...ku snap jugak le..

tapi tak per makcik, wajah makcik di lindungi pephon bunga.
org tak kenaih aih..nampak kain batik je pown..

My anak dara ni mcm biasalah..asyik ngan papanya aje..
anak papa la katakan...

tapi kalau tanya Aleesya anak sapa?
laju jer dia jawab anak ibu...
haa... cam tu ler...

 dah dapat goodies bagai..kami pun gerak balik.

Gambar pengantin non hado sebab juruphoto malu nak bersnap bagai..
lagipun bukan kawan hubby yang kawin, adik dier yang kawin..
tak yh lah nak rekod rekod kat sini..

rekod muka kami udah ler. keh keh keh,...


 
 
Note: Suka tul tengok majlis kenduri kat sini, masih lagi amalkan adat gotong royong, even tak de lah mkn berhidang mcm dodulu tu...





*** I have not asked for your favor, but your love
       Since you agree, that's why only I have asked
       Just because of the fear of others surrounding
      I'll not break my relation, I swear..
      I'll not let you go...
  
    
     



 

11 comments:

  1. seronok g makan gulai ni, lagi2 kalau lauk masuk dgn selera kita, gulai umbut pisang mmg fevert KA lah T .... sedap tu !

    ReplyDelete
  2. dah start musim kenduri kawen ni.... dapur kat rumah tak berasap le....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak wantie... takpelah. atleast gotong royong tu still tak dilupakan. hehee

    ReplyDelete
  4. Ahaks ingatkan betul laa gi petik buah langsat.. rupanya nan ado.. tersesat ekk.. alahai.. :) Sedapnya ada umbut yer.. masakan kampung gitu laa kan

    ReplyDelete
  5. penah ak gi mkn nasi knuri kt belah kedah kot..
    kwn laki ak kawin...
    berhidang..bestnya...
    umbu pisang + daging..sedap siut..
    teringt lg nie..hehehe..

    ak pn penah gi knuri konvoi2 mcm hg ni..
    ngn geng kwn laki ak gk...awat geng kita tk de nk konvoi gini ha? hahaha

    ReplyDelete
  6. jenuh jugk memetik langsat utk makan kenduri ni T

    ReplyDelete
  7. hehe nasib baik tak pi kenduri rumah org lain...

    ReplyDelete
  8. igt uols pergi petik n mkn langsat hahahaha
    mil iols sllu msk umbut pisang ni tau
    iols main ratah je cam tu sedap sgt :)

    ReplyDelete
  9. bagusnya masih buat secara gotong-royong begitu.. nasib baik jumpa rumah kenduri tu kak.. memang sedap menu yang dihidangkan tu..

    ReplyDelete
  10. Wah, gulai umbut pisang, mesti sedap rasanya. Saya baru balik kenduri kahwin di perlis depa masak gulai daging campur rebung madu......Ya Allah, sedap sangat. Terkenang-kenang sampai hari ni.

    ReplyDelete