Thursday, April 3, 2014

Mengidam Ke?

Ntah le dalam seminggu lepas, tekak ni rasa lenam je..
nak makan yang masam masam jerk.

 Masa balik kampung my hubby tu, jenguk jenguk jugalah kebun buluh madu yang di tanam 
oleh my BIL ni.. sangat sangat berjasa tau... dah bape banyak aku bedal sebelum ni. ngeeee...

Nampaknya tak de rebung le, daun daun pun dah mcm kering jerk.
tak pe.. nanti bila hujan, kita balik kutip rebung madu yer...

untuk LynnMunir, jgn jeles tau ai ada kebun buluh madu, 
nak ai tapaukan untuk you? hehehehe

 usha usha pephon kayu kat sekitar umah mertua, banyak yang dah kering
pokok dokong pun dah mati akibat kemarau..
pokok mempelam telur ni pun dah sebahagiannya kering daunnya..

Tapi malam sebelum tu hujan turun dengan lebat..
my BIL cakap, " Hujan rahmat turun sebab kak T balik" hehehehe,,,
semoga kamu sentiasa di rahmati olehnya yer dik....

lepas makan tengahari tu, aku dah plug buah mempelam telur ni...
pas tu ajak my Biras join nyicah...
pergh... kalau nyicah ramai ramai ni memang best...


* No dok makan asam asam ni ada isi ke?"
enornya tak de apa apa la, aku ni peknen ke tak sama je belasah mkn asam..
sejak zaman anak dara lagi le..

sebab tu kot pimple bertempek je kat muka..
ntah le ada kaitan ke idak, tapi, asal ada jerawat je mesti my grandma kaitkan ngan 
tabiat aku yg suka makan asam.. hiksss

home made "garam belacan" org kedah panggil Garam belacan tau. 
kome panggil apa ye pencicah ni?
kuah rojak? Cholek?  hah..apa apa je la kan...


Then malam tu tetiba je ada sebungkus buah Setaq. Aku panggil buah Setaq
kome panggil buah apa yer?

seyes besar buah ni, tapi tak banyak la yang lepak kat dalam peties umah my in law
aku sempat makan satu jer..

Esok pagi tu siap ngajak ngajak my hubby cepat cepat pergi market
 ingat kan ada la org jual kan..
sungguh tak best sebab tak de pun org jual buah ni..
kalau kat pekan hari (Pekan Nat), sure ada..

Tak masam pulak buah ni, dapat yang manis, mungkin sebab tu makan sebiji jer kot.

 
Ni pulak stock asam kat office hehehehe...
sesekali tekak rasa lebam buat la gigitan cinta kat buah kana ni yer..

selalu makan buah kana yg manis tu
yang masam masin ni sedap la pulak...



Note: entah sempat ke idak nak autopublish entry dalam 3-4 hari ni...
kalau aku tak BW tu pepaham le kan..
aku sedang menganyam buih buih bahagia....






*** Every single beat of my heart recognize  you
       what my desire is now, you don't know
       I have gotten to know you
      even still your "yes" is left..






19 comments:

  1. tahniah le cik wanite... hihihihihi.... kalo betoi ..rezeki....

    ReplyDelete
  2. wah2x....bestnya...meleleh liur tgk.....

    btw salam kenal..follow sini!:D

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaa akak tengok mangga cicah kuah rojak tu..sama laa ngan akak suka makan masam2 nie.. :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya mangga colek sambal tu wantie.. terliur sudah..

    ReplyDelete
  5. bende masam2 mcm ni ank llaki no2 saya memangg suka. saya kureng sikit. asam pn saya x suka, even time peknen pn x mkn

    ReplyDelete
  6. kak.. tu buah setaq tu buah kundang ke?
    saya pun peminat asam-asam..jeruk-jeruk..dan semua yang masam kak.. peberet!
    untungnya akak ade rebung madu fresh,
    peminat rebung hakiki jugakkkk!! hahahaha..

    ReplyDelete
  7. Aq blik kg ritu da juga buah pelam kecik nk tp x teringin pon nk mkn..ms zaman anak dara dulu syok ler cecah garam belacan.. Pokok rebung madu tu pon kt kebun mak aq pon ada..:)

    ReplyDelete
  8. wahhh....berlliur tengok pelam tu Kak.. adoiii...nyum! aleesya nak dapat adik kot...hehe

    ReplyDelete
  9. Salam Jumaat Tie....

    Bunda ni jenia yang tak gemar makan yang masam2 ni...tapi kalau tengok jer buah2 asam ni... dah kecoq dah ayaq lioq.. hehe :)

    ReplyDelete
  10. Ana pula kurang sikit mkn asam2 ni.. mmg dr ana kcil lg..hihihi

    ReplyDelete
  11. oi kecor oi. Hahaha I tak la pulun sangat masam masam ni, tapi u dah kenapa? mengidam betul nampak hahaha.

    ReplyDelete
  12. garam belacan?? first time dengar...! :D kita panggil aper ekk... ermm... pencicah... :D

    buah setaq??? bukan mangga telur ker tue??? tertarik sungguh melihatnya yang kuning keemasan iteww..!

    ReplyDelete
  13. Buah asam kundang memang sedap tu Siti dan buluh madu.....buat i jealous tau.
    Pos le kat sini barang sekilo 2 hehehe.....

    ReplyDelete
  14. ak hari tu iwan beli buah staq ni sbgkus
    ada manis..ada masam..
    irfan pun mkn..haihh..irfan ni buah apa pon dia bedal..hehe

    ReplyDelete
  15. aiza pun panggil buah setaq juga kak.. sedap dimakan begitu saja.. hehe..

    ReplyDelete