Wednesday, January 9, 2013

Resipi Chicken Chop cara Wantie

ok.. aku nak syer resipi Chic Chop yang aku buat
dalam entry aku di sini :  home-made-chicken-chop
apa apa pun nak mohon maaf andai resipi yang aku nak bagi ni
tak menepati piawaian resipi.kikikikik...

Bahan Bahan
Untuk Ayam.
Ayam di buang tulang ( aku ambil yg bahagian paha sekali pinggul)
1 biji telur
tepung gandum 
1/2 sudu serbuk lada sulah/hitam
secubit garam
1/2 sudu serbuk pati ayam
serbuk roti 

cara cara 
tepung gandum +garam+lada sulah/hitam+ serbuk pati ayam ( di gaul)
ayam di buang tulang dan masukkan ke dalam telur
tak payah asing telur putih ke kuning. guna semua
kemudian, salut ayam tadi dengan campuran tepung gandum
salut lagi dengan telur
dan salutkan dengan serbuk roti.
( yg aku buat ni tak de serbuk roti)
so, simple je..

panasakan minyak ( pastikan minyak cukup pansa)
tips: semasa menggoreng biarkan agak lama. jgn balik balik
untuk mengelak tepung tu terasing k.


campur semua dan masak sehingga pekat
kalau tak pekat, masukkan sedikit tepung jagung/gandum.


SOS / Gravy
1 cawan stok ayam
1 sudu. brown gravy (kat super ada jual )
3 ulas bawang putih - kisar halus
sedikit garam
Serbuk lada hitam/ putih 
( aku tak buat yang ada campuran sos cili  bagai.. sebab.. sebab... Aleesya nanti tak leh join)


Coslow Salad
 
gambar ihsan google

carrot/kubis (sayur yg sesuai ) ikut la.
campur dengan mayonis.
campurkan sedikit susu sejat
kemudian sedikt garam
( sikit je tau, tuk dapatkan rasa lemak)

 
Nota: adeh.. blog ni dah mcm blog masakan la pulak.

12 comments:

  1. hehehehe..dah boleh bukak perniagaan sendiri ni..hehehe

    ReplyDelete
  2. TQ share resipi yg simple..nie.. sedapnyaa.. :)

    ReplyDelete
  3. coleslaw tu buat banyak2 memang best sangat.. nice sharing :)

    ReplyDelete
  4. wah..sedapnye...pandai dan rajin ek...
    sy ni bab2 masak mmg tak rajin...malang sungguh suami ku..huhuhu

    ReplyDelete
  5. Tak menepati piawaian pun janji sedap kan??.. janji anak2 suka..:)

    ReplyDelete
  6. makanan favret ni..adui..kalau bulih hari2 makan ni..hihihi

    ReplyDelete
  7. chicken chopni kalau kena ngan sosnyer memang baru terasa kesedapannyer.. kita suka chicken grilll lagi..

    ReplyDelete
  8. thnx..skang ni lebih pentingkan masakan yg simple tp sedap. Bkn yg dibeli ready made balik terus masak tu sbb yg tu dh taruk pengawet, kan..kan..hehe

    ReplyDelete