Monday, March 11, 2013

Langkawi- Dataran Helang

 20/02/2013 -malam
sebab kempunan nak masuk Dataran Lang masa hari pertama tu
jadi kami pergi terus selepas incident roadblock tu. 

sedikit info tentang dataran Helang

Dataran Helang merupakan mercu tanda Langkawi dan juga merupakan tugu tumpuan pelancong yang terkemuka di pulau Langkawi. Ia merupakan patung seekor Burung Helang  setinggi 12 meter yang menggambarkan Lang yang dari mana Langkawi mendapat namanya. Kedudukan patung Lang gergasi ini terletak bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah, dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur keudara menjadikannya satu pemandangan yang mengkagumkan bagi para pelancong sedia untuk mendarat di Pulau ini.


kata orang dataran Helang ni malam malam memang cantik
setelah seharian berjalan jalan kami memang letih
so, pergi sekejap je
air pancut menari nari tu pun dah stop. mungkin dah lewat kut.
dalam pukul 11.00 malam cam tu la kami sampai kat sana

besar kan patung helang ni.
dulu masa aku sekolah rendah sewaktu pembinaan patung ni, banyak orang yang marah
katanya, ada yang nampak helang yang lebih besar dari ini turun kat padang sekolah
Allah nak tunjukkan kekuasaanya, kalau manuusia boleh buat patung besar tu
Allah turunkan Helang yang lagi besar sebagai pengajaran

Memang kecoh time tu, aku rasa sekitar tahun 80 an gitu
aku tak sure betul ke tidak sebab aku pun tak nampak the real helang yang besar tu.
kalau dorang nampak aku bergambar ni, mesti la dok bising
apa kes dok snap photo kat patung. ish.. tak baik
Tak pe la kan, aku bukannya mengagung agungkan patung ni pun.
tak de la sampai tahap sembah menyembah.
Susah betul nak ambil gambar Amirul kat sini
sebab Aleesya asyik distract je...
Bila time memujuk abang memang terbaik
apa la yang abang dok pujuk tu yer.
adik dah ready, apa pulak si abang tu
sampai cenggitu sekaki
terkentut ke?


memang sesangat letih dan enjoy la kami kat sana
lepas balik dari sini, kami terus ke Hotel dan zzzz
sebab esok petang dah nak flew back...

kepala dah weng weng.. hahaha...

13 comments:

  1. mlm2 kt sini mmg cantik suasana dia...

    psl burung helang bsr trn dr langit tu..aku tk sure pun..

    ReplyDelete
  2. kalau g langkawi mmg x sah singgah sini noh..:-)

    ReplyDelete
  3. dulu masa g langkawi, mmg amik gambar kt helang ni time malam. kalau siang cantik jugak kan

    ReplyDelete
  4. depa cat baru ka helang tue, ri tu g mcm kusam ckit clr dia

    ReplyDelete
  5. Memang cantik kalau amk gmbr kat sini.. :)

    ReplyDelete
  6. langkawi kalau x ke sini mmg x sah lah

    ReplyDelete
  7. hrtu pergi siang next time nak gi malamler pulak.. tak penah lak dengar ceritatau.. tapi yelah buat bendatu cuma sbg tanda sahajakan...

    ReplyDelete
  8. tak pernah lepak kat dataran lang waktu mlm

    ReplyDelete
  9. Semuanya bergantung ngan niat kita, T....kita bergambar bkn sebab kita mendewa2kan replika burung helang tu..

    ReplyDelete
  10. pandai amirul pujuk adik dia ye...

    ReplyDelete
  11. owhh tak pernah dengar pulak cerita tu sebelum ni. yer la kita bukan sembah pun, berpada2 la kan.

    ReplyDelete