Korang pernah tak makan kat chicken rice shop
bila korang order ayamnya, cantik je kan bentuk dia
potongannya tu menawan
bila makan pulak lembut je isinya.
Saling tak tumpah.. cara ayam Chicken rice shop dihidangkan
di adaptasikan dari masakan cina.
betul tak? eh tak betul ke?.. ah..lantaklah..
Meh sini aku share ngan korang cara cara nak dapatkan ayam yang super gojes
buat kat rumah je, jimat sket kan..anak anak makan pun puas.
Bahan bahan yang di perlukan
Seketul ayam, bahagian pinggul dan paha paling sesuai
2 ulas bawang putih di cincang halus
1 sudu madu
1sudu kicap jika suka.tak mau letak pun tak pe
aku letakkan sikit, sebab tak nak pudar sangat kaler dia
sedikit minyak zaitun
1/2 inci halia di hiris halus
cara caranya
gaulkan semua bahan tadi kepada ayam , biarkan 5-10 minit
kemudian. kukus seperti gambar di bawah
ini utk memastikan yang sos pada ayam tu tak jatuh ke bawah dan teksturenya tak hilang
setelah masak angkat dan potong
dan ayam anda akan terhasil seperti di bawah
Petua :- ** jagn over kukus stim ayam tu. nanti isinya akan keras**
**Madu diletakkan utk kilatkan kulit ayam **
Note:Aku buat ayam ni sebab nak makan Koay Teow T'ng!
kalu x de madu n myk zaitun, x pe ke kak?
ReplyDeletekalau tak de madu pun tak pe anies, cuma nak bagi kulit tu shining je. then minyak zaitun tu utk kurangkan kolestrol dalam badan. tak nak letak pun tak pe.
Deletetq share yer T !
ReplyDeletewelcome
DeleteSELAMAT TENGAHARI
ReplyDeleteANUM BR LEPAS HBS EXAM
SINGGAH SINI LU
singgah le
Deletesedapnyerrrrr
ReplyDeletemmg npk ciken rice betul ayam hang
tp anak2 aku lau ayam cam ni depa x mkn..depa kata eee lembik hahahaha
hahaha..budak budak gitu la kan.. nak ayam goreng je..
DeleteWaahh sedap tgk ayam tuh.. cantik jer..
ReplyDeleteTQ share resipi :)
memang sedap kak. cubalah.. simple je kan caranya
Deletekak ayam akan jadi keras ke klu kukus lama?..sbb tak pernah lgi kukus..hri tu zara pernah mkn nasi arab dia punya aym lembut sgt..depa letak dlm microwave ke?
ReplyDeleteda lama cari resipi nak buat ni..owh upernya tambah madu..patut berkilat ja ayam depa
ReplyDeletememang serupa macam kat chicken rice tu..bunda suka juga makan kat chicken rice tu..
ReplyDeleteT pun suka... dishes dia semuanya sedap sedap belaka kan..
Deleteoo...kukus aje ke??
ReplyDeleteingatkan kena goreng pulak lepas tu..
Yg makan kat chicken rice shop tu...ayam kukus laa, ye??
dorang kukus je kak. menurut kata bos T la. resipi pun dia yang habaq mai.
Deletehambopi..
ReplyDeleteandaikata semalam daku tak mkn lagi satay
harusnya menitik2 air liur ni kat meja opis..
fulamak
terbaeklah ayam ko ni
hai..ko pun apa kurangnya..baru je usha .. ayam ko pun sangat menguirkan. ish.. ayat bahaya ni " ayam mengiurkan?"...hahahaha
Deleteaiya.... tak menahan nengok
ReplyDeletestop.... ok.aku dah menahan ko ni. ok ker gini?
Deletepenah dengar petua bg shining letak madu.. kite suke ayam yang kaler gelap2 sikit.. hihi
ReplyDeletememang betul pun kan petua tu. shine bright like a diamond . hahahaa
Deletenak cuba jugalah nanti
ReplyDeleteselalu masak ayam berempah je tak buh madu....nanti nak cuba
ReplyDeletesalam sis..
ReplyDeleteanna pernah makan..
memang sedap sangat.. :)
Wah cantinya kulit ayam tu..nampak sangat yummy..thanks wantie for sharaing..mana tau nak cuba nanti..
ReplyDeleteaiza mesti cuba ni.. nampak sedap kak.. :D
ReplyDeleteSenang jer kekdah dia. tapi I kalau potong ayam confirm barai. haha
ReplyDelete