Tuesday, July 16, 2013

Resipi Kerabu Pucuk Paku Rawan dengan Kerang.

As you all know, my familly sangat sangat suka makan kerabu
sampai si kecik tu pun suka tau.

So, dah 7 hari berpuasa, baru sekali aku buatkan dorang kerabu
kerabu ni sangat senang nak buat
selalu aku tayang je makan kerabu kan.
sekali ni aku nak share ngan korang resipinya.
 


Bahan Bahan.

2 ikat paku rawan ( di rebus dan di potong potong)
1 kg kerang ( di rebus )
1 biji bawang besar
5 biji cili padi
1 biji limau nipis
sedikit belacan
2 bungkus kerisik ( yang harga 60 sen sebungkus)
3 sudu serbuk beras goreng
garam secukup rasa



cara membuatnya
Gaul je semua bahan bajan tadi
kemudian masukkan kedalam mangkuk
terus boleh makan. 
kalau puasa.. tunggulah sampai waktu berbuka yer..


Note: selamat mencuba

12 comments:

  1. wah.. macam menarik je tu.. pergh..

    ReplyDelete
  2. nampak sedap tu kak..nak sikit..hehe

    ReplyDelete
  3. saya pernah rasa kerabu mangga je sebenarnya.hehee. nak kena try kerabu2 lain ni.hehehe

    ReplyDelete
  4. salam sis..
    wah, nampak sedap ni..
    kena cuba... :)

    ReplyDelete
  5. lama tak jenguk blog wantie...rindu pulak...

    suke gak makan, klu kat kg mak suke sangat buat sayur tumis...sedap...

    ReplyDelete
  6. wah wah tu dia resepi dah maiiiiii
    chef wantie dah kuar resepi2 terhebat beliau ngeh3x

    kenapa panggil rawan?

    ReplyDelete
  7. paku rawan nie aku suka buat ulam...tp kena rebus la..selalunya amik kt sawah pd..:)

    ReplyDelete
  8. wah! nampak sangat sedap..
    boleh cuba nti ni Kak:)

    ReplyDelete
  9. aku suka ratah gak kalau kerabu2 ni..
    paku rawan kena beli kt market br ada..kedai bwh umah tk de..hehe..

    ReplyDelete
  10. akak baru 4 tahun lepas reti makan paku rawan ni. Masa berbuka pose kat umah mentua...biras akak (lelaki) yg mmg hantu ulam..bawak gi umah mentua.
    Mentua rebus...buat ulam cicah sambal belacan. Baru akak tau sedap rupa2nya, hehe..

    ReplyDelete