That day dah janji nak kasi resipi ketam sweet sour kan.
kena speed lelaju la wat entry. banyak betul yang tertinggal.
kang lepas raya pun entry masih queue kat sini. hahaha..
Bahan bahan
3 ekor ketam
1 ulas bawang putih, 1 ulas bawang merah sedikit halia
1 batang serai
2 sudu cili giling- beli yang dah siap tu pun tak pe
1/4 cawan air
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu gula merah/nissan
garam secukup rasa
sebiji telur
Cara caranya
tumis bawang, halia dan bawang merah
kemudian masukkan cili giling, sos tomato, sos cili
dan air..garam
masukkan serai, gula merah/nissan/
dah mendidih. masukkan ketam tadi
kemudian tutup mulut kuali. sebab kuahnya sedikit saja bimbang pulak ketam tak cukup masak
bila dah ketam tu agak agak masak
pecahkan telur dan balikkan balikkan ketam
bila kuah dah kering, angkat
dan taburkan dengan potongan daun bawang..
( aku tak letak daun bawang sebab tak de)
Note: selamat mencuba.senang je kan.
nampak menarik dan boombastik tu... tapi sayangnya saya tak boleh makan ketam.. sedihnya
ReplyDeletewahh...hebat jgk ye ketam masak cenggini..
ReplyDeletebetul tu sedapnyer nampak...bunda suka ketam...tapi tak bolih sangat seafood ni...kadang tu bunda bantai jugak..
ReplyDeleteHello Wantie, ini la dia....I suka makan ni ketam sweet sour. Also like chilli crabs.
ReplyDeleteI see your pics, your recipe...bila masuk mulut isi nya, Boleh lupa nama mak, ha ha.
I see your tu sauce, betul sedap....and can practically dapat the wangi of the sauce.
Ini la, kalau bachelor dapat jemput datang makan ni ketam, da tentu nak kawain cook, arhaaa ha ha. Habis cherita!
Salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
Lee.
wow kuah dia pekat melekat aii tell uuu sure sedap ni
ReplyDeletehang lau bab2 masak ni aku respek..mmg terer n sedappppppp
wow! nampak sangat sedap lah Kak...
ReplyDeletecumanya kami jarang makan ketam walaupun kt sabah ni murah seafood..hehe
TQ resepi nya:)
tq share resepi yer T, mmg sedap ni !
ReplyDeletedone clik2 nuffng yer
ReplyDeletekalau makan ratah² jer.. sedapkan...
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteterliur
hahaha
waaaaa.....sedap nye....nyesal singgah hubhuhuhuhu
ReplyDeleteermmm....sedap jugak ye...nk kn try ni pas abis pantang...hihi
ReplyDeleteMcm mana nak tau ketam dah masak?
ReplyDeleteWah yummy..kita memang suka makan ketam ni..selalu makan ketam masak lemak..
ReplyDeletesuka mkn tp x kupa kopek kulit waaarghhhh
ReplyDeletewah.. nampak sedap.. :D
ReplyDeletefae x pandai makan ketam in its original form. kalo ketam yang sudah diproses, yes. hehe.
ReplyDeletefae x pandai makan ketam in its original form. kalo ketam yang sudah diproses, yes. hehe.
ReplyDeleterindunya ketam, sini payah nak dapat seafood fresh, frozen ada la tu pun mahal so malas jer nak beli.
ReplyDeletefuh fuh sedap ....lama dah x makan ketam nih
ReplyDelete