Wednesday, July 31, 2013

Resipi Ketam Sweet Sour Simple

That day dah janji nak kasi resipi ketam sweet sour kan.
kena speed lelaju la wat entry. banyak betul yang tertinggal.
kang lepas raya pun entry masih queue kat sini. hahaha..


Bahan bahan

3 ekor ketam
1 ulas bawang putih, 1 ulas bawang merah sedikit halia
1 batang serai
2 sudu cili giling- beli yang dah siap tu pun tak pe
1/4 cawan air
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu gula merah/nissan
garam secukup rasa
sebiji telur


Cara caranya

tumis bawang, halia dan bawang merah
kemudian masukkan cili giling, sos tomato, sos cili
dan air..garam
masukkan serai, gula merah/nissan/
dah mendidih. masukkan  ketam tadi
kemudian tutup mulut kuali. sebab kuahnya sedikit saja bimbang pulak ketam tak cukup masak
bila dah ketam tu agak agak masak
pecahkan telur dan balikkan balikkan ketam
bila kuah dah kering, angkat
dan taburkan dengan potongan daun bawang..

( aku tak letak daun bawang sebab tak de)


Note: selamat mencuba.senang je kan.

20 comments:

  1. nampak menarik dan boombastik tu... tapi sayangnya saya tak boleh makan ketam.. sedihnya

    ReplyDelete
  2. wahh...hebat jgk ye ketam masak cenggini..

    ReplyDelete
  3. betul tu sedapnyer nampak...bunda suka ketam...tapi tak bolih sangat seafood ni...kadang tu bunda bantai jugak..

    ReplyDelete
  4. Hello Wantie, ini la dia....I suka makan ni ketam sweet sour. Also like chilli crabs.
    I see your pics, your recipe...bila masuk mulut isi nya, Boleh lupa nama mak, ha ha.
    I see your tu sauce, betul sedap....and can practically dapat the wangi of the sauce.

    Ini la, kalau bachelor dapat jemput datang makan ni ketam, da tentu nak kawain cook, arhaaa ha ha. Habis cherita!
    Salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
    Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. wow kuah dia pekat melekat aii tell uuu sure sedap ni
    hang lau bab2 masak ni aku respek..mmg terer n sedappppppp

    ReplyDelete
  6. wow! nampak sangat sedap lah Kak...
    cumanya kami jarang makan ketam walaupun kt sabah ni murah seafood..hehe
    TQ resepi nya:)

    ReplyDelete
  7. tq share resepi yer T, mmg sedap ni !

    ReplyDelete
  8. kalau makan ratah² jer.. sedapkan...

    ReplyDelete
  9. waaaaa.....sedap nye....nyesal singgah hubhuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. ermmm....sedap jugak ye...nk kn try ni pas abis pantang...hihi

    ReplyDelete
  11. Wah yummy..kita memang suka makan ketam ni..selalu makan ketam masak lemak..

    ReplyDelete
  12. suka mkn tp x kupa kopek kulit waaarghhhh

    ReplyDelete
  13. fae x pandai makan ketam in its original form. kalo ketam yang sudah diproses, yes. hehe.

    ReplyDelete
  14. fae x pandai makan ketam in its original form. kalo ketam yang sudah diproses, yes. hehe.

    ReplyDelete
  15. rindunya ketam, sini payah nak dapat seafood fresh, frozen ada la tu pun mahal so malas jer nak beli.

    ReplyDelete
  16. fuh fuh sedap ....lama dah x makan ketam nih

    ReplyDelete