Saturday, October 5, 2013

Aku... Macam Inilah....

Hari ni aku puasa, saja la puasa qada'
ganti sikit sikit lelama habislah kan..

Tadi aku pergi beli slice badam ni sebab nak siapkan tempahan 'Char Cher Kuaci"
yang orang order untuk Raya Haji
Then Aku pun nak juga buat untuk Mak, Mertua dan diri sendiri
So, my sunday is buzy membakar la aku ni.
harap harap Aleesya tak wat pangai..


Then usha usha dalam peties, ada udang  besar 5-6 ekor
teringin nak makan sambal tumis  udang le pulak, tapi tak mo makan ngan nasi
Aku nak makan ngan "Pek Nga" 

So, tepung untuk org berdiet haruslah berbeza kan
Aku beli jugaklah whole Meal Flour sebab "Pek Nga" punya poasal kan.
Aku panggil Tempek je, tapi ada sesetengah orang panggil Pek Nga
what ever la kan...


Lenkali leh la wat sekut guna Whole Meal Flour ni kan, 
hmm.. segala badan kuaci risin yang tak habis tu
leh la gaul gaul wat kuih..hahahaha...


Note: Nanti I share Menu berbuka. Yang pastinya bukan Nasi. ngeeee

18 comments:

  1. Nak resipi boleh?slmt hujung minggu wantie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. resipi peknya ke resipi char cher kuaci?

      Delete
  2. bagusnya wantie....teruskan usaha ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah berusaha la ni. harap harap usaha tak menghampakan. ngeee

      Delete
  3. Replies
    1. Peknga memang sedap. makan ngan sambal ikan bilis dan gulai semalam pun enak.

      Delete
  4. kak wanti.. nanti share resepi buat biskut tu..ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok nanti akak share kat sini. sekarang sibuk wat kuih raya . nanti lepas raya baru nak wat sekut tu.

      Delete
  5. Replies
    1. Pek Nga = Tempek = lempeng

      boleh di buat secara kosong atau di tambah parutan kelapa atau pisang lecek.

      kalau diet makan peknga kosong je lah.. hahahaha

      Delete
  6. rajin betol kak tie
    klau nureen la, asben sure tarik muka
    asyik dok masak jerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asben kak t lak lagi duk masak lagi dia suka. boleh requat macam macam la katakan. hahaha

      Delete
  7. pek nga tu lempeng ke kak? kat kampung aiza kalau lempeng tu panggil tempek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. rasanya la lempeng kot. tempek tu mcm Pek Nga la. Tempek dalam belanga that why la orang panggil Pek Nga.

      Delete
  8. Walau pn wantie keje rajin tul nak masak itu ini

    ReplyDelete