Thursday, October 3, 2013

Menu Diet -Lunch (5)

hari ni aku mkan tomyam as my diet menu
Tom Yam seafood.
of course la ada brown rice.

benornya that day masa aku tengah nak beli Tom Yam
tetiba aku nampak dorang wat pes tomyam Sendiri.
so, sejak hari tu aku wat sendiri je pes tomyam.
tak yah dok beli kat kedai.


Aku wat Tom Yam Seafood. 
Aku tak letak ayam,  Aku letak ketam, udang dan sotong bersama dengan sayur sayuran

Cara membuat pes tom Yam
bahan utk dikisar
2 biji cili padi
sebiji cili besar
1/2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
sedikit air

Cara masak
Tak payah tumis, korang terus je tuang pes tu dalam periuk sampai mendidih
pas tu masukkan serai dan halia
Aku tak masukkan lengkuas sebab ttak de ayam or daging pun dalam bahan makanan
Masukkan sesudu olive oil. 
pas tu masuk la segala bahan bahan
sayur kemudian ok.

Sayur.
Memandangkan aku suka makan sayur yang ranggup ranggup gitu
Aku cuma celurkan sekejap je sayur campur tu dengan air mendidih
bila time nak makan baru aku masukkan sayur ke dalam mangkuk berisi tom yam

hmm.. ginilah cara aku makan sayur. tak suka layu layu.

entry berkaitan
Menu Diet -Lunch (1)
Menu Diet -Lunch (2)  
Menu Diet -Lunch (3)
Menu Diet -Lunch (4)  


Note: Menu diet akan di updated dari masa ke semasa sehinggalah Tuan empunya blog mencapai berat badan yg ideal.hahahaha

11 comments:

  1. menu tomyam ni pun one of menu sihat gak
    sbb dia pakai air je kan
    ooo skun bolehlah aku wat pes tomyam sndiri
    thx for sharing resepi..
    pasni balik umah nak wat tomyam sayuq lak
    kena wat byk2 pes tu kan..wat stok ekeke

    ReplyDelete
  2. wah! suka tomyam...nyummi...peberet ni..tapi tak reti lagi nak buat pes sndiri... TQ sharing resepi tu..nti boleh cuba wat pes..:)

    ReplyDelete
  3. kak tie buat tomyam tarok halia ka?
    nureen x pernah lak..
    slalu tarok lengkuas n serai :P

    ReplyDelete
  4. wah, anna suka sangat2 tom yam.. sedapppp :)

    ReplyDelete
  5. wah...ni semangat jitu ni...
    buat pes tomyam sendiri lagi tu...lagi selamat dari bahan pengawet, kan..hihi

    ReplyDelete
  6. wah..thanks T..kasi resepi pes tomyam

    ReplyDelete
  7. Pes cm blh lah try nanti sbb x de guna mnyk. Pes segera tu bnyak mnyk.

    ReplyDelete